Kemaliye & Divriği & Sivas

Doğuda Munzur Dağları, Batıda ise ile çevrili olan Kemaliye, adeta Ortaçağdan fışkırmış yapıları, çevresindeki tipik köyleri ve lezzetli mutfağı, tabiatın muhteşem bir yapıtı olan Karanlık Kanyon ile çok çekici bir Anadolu şehridir. Yapımı yüzyıldan fazla süren taş yol sayesinde ulaşıma kavuşmuş ve belkide bu sayede bakir kalmış olan Divriği, Arapgir, Erzincan üçkenindeki bu yöre, gerek günümüzün Alevi köyleri, gerekse geçmişdeki pavlikan kültürünün ki, daha sonraları Bulgaristan ve hatta Fransa'ya kadar uzanacak olan kültürel mirasını keşfedebilirsiniz. İleride Muhteşem Fırat Nehri'ne katılacak olan Karasu boyunca ve Karanlık Kanyon'da göreceğiniz büyüleyici manzaralar, buralara gelen gezginleri her zaman büyülemiş. Bu güne kadar yolu kötü olduğu için gezi programlarına pek giremeyen Tuğut Köyü'nün zaman içinde yıpranmış taş konakları ise başka bir ilginç keşif olacak. Divriği, Fırat Nehri'nin bir kolu olan Çaltı Çayı Vadisi kenarında, çıplak ve vahşi görünümlü dağların ortasında, zengin demir madenleri barındıran toprakların üzerinde kurulmuş ve yüzyıllar boyunca İran'dan gelen ticaret yolu üzerinde, kervanlara uğrak yeri olmuş ve Mezopotamya'ya demir ihraç ederek zenginliğini arttırmış bir Orta Anadolu şehri. En önemli özelliği ise hiç kuşkusuz Ortaçağ'da inşa edilmiş olan ve 1985 yılından beri UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'dır. Taş ve ahşap işciliği çağdaşlarının çok üzerinde olan bu yapı, mimari planı ve süslemeleriyle benzeri olmayan bir eserdir. Yerleşimi 5500 yıl öncesine dayananAslantepe Höyüğü ise, gezinin bir artısı olacak. Dağların zirvelerindeki karlar erimeden İlkbahar'da tabiatın uyanışının oluşturduğu müthiş manzaraları seyredebileceğiniz ayrıcalıklı bir yolculuk...

TURUN ÖZELLİKLERİ

  • İstanbul'dan Pegasus Hava Yollarıyla Malatya'ya gidiş ve Sivas'dan dönüş;
  • Kanyonların, Göllerin muhteşem manzaralarının ortasında keyifli bir haftasonu;
  • Çok az tanınan Tuğut Köyü'nün taş evlerinin keşfi;
  • Sivas'da ki Selçuklu eserlerinin keşfi;
  • UNESCO Dünya Mirası listesindeki Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın keşfi;
  • Doğu Ekspresi'nin en keyifli kısmı olan Kemah'dan Divriği'ye tren yolculuğu;
  • Adeta ortaçağdan fışkırmış Kemaliye'nin mimari dokusunu tanıma;
  • Onar Köyü'nde 1200 lerden kalma Cemevi'nin keşfi;
  • Yerel mutfağın zenginliklerini tadacağınız zengin bir menü seçimi.

12 Mart 2020 Perşembe İstanbul - Malatya - Onar Köyü - Arapgir - Tuğut köyü - Kemaliye

Sabah, Taksim ve Kadıköyden Sabiha Gökçen Havalimanı'na transfer. Pegasus Hava Yollarının PC2570 no.lu seferiyle saat 06.45' de Malatya'ya hareket. Saat 08.25 de varış, karşılama ve Aslantepe'ye doğru hareket. Yukarı Fırat havzasında neolitik ve kalkolitik döneme ait bir çok yerleşim bulundu ancak M.Ö. 5.000'den, M.S. 11. yüzyıla kadar kesintisiz yaşam olan ve 8 arkeolojik katmandan oluşan bu şehir devletin özellikleri Aslantepe'yi ön sıra çıkarmakta. Özellikle burada göreceğiniz duvar resimleri eşsiz bir güzellik ve önemde. Sarayın kapısındaki aslan heykellerinin orijinallerini Ankara, Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde görmek mümkün. Burada ise kopyaları bulunmakta. Sonrasında bir saat mesafedeki Arapgir'e hareket. Yol üzerinde bulunan Onar köyü'nde 1200 ler den kalma, eşsiz güzellikteki Cemevi ziyareti. Arapgir'e varışta, Mir-i Liva Ahmet Paşa Camisi ve Millet Hanı gezileri. İsaoğlu mahallesinde bulunan Mir-i Liva Ahmet Paşa Camiinin kitabesine göre cami, 1716 tarihinde, Osmanlı padişahı III. Ahmet'in annesi Rabia Gülnus Ematullah Sultan'ın kethüdası, Arapgirli Veliyüddin oğlu Hacı Muhammed Efendi tarafından yaptırıldığı yazıyor. Günümüze kadar gelen bu tarihi Cami Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından ihale edilerek restore edilmeye başlandı. İşi alan firma Caminin iç kısmında bulunan ve yer yer dökülen sıvaları kaldırınca, yerden tavana kadar uzanan 3 metre genişliğindeki motiflerden oluşan minber ortaya çıktı. Çarşı altında Çarşı camisinin hemen karşısında yer alan Millet Hanının 1850 li yıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir. Kesme taşlardan iki katlı olarak yapılan hanın ortasında avlu ve şadırvan bulunmaktadır. Bu han Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından aslına uygun olarak restore edilmiştir. Hanın üst katı butik otel alt katı ise nostaljik alış veriş merkezi olarak kullanılmaktadır. Öğle yemeğinin ardından Tuğut Köyü ne hareket. Şu an, çok bakımsız kalmış bu Alevi köyü Yemen evlerini anımsatan taş binalar bandırmakta. Eski bir tarihe ve geleneğe sahip olan Tuğut köyü'nün adı günümüzde "Çiğdemli"ye dönüştürülmüş. Tuğut, bir dönem Erzincan'ı Malatya'ya bağlayan eski yol üzerinde yer alıyordu. Bir konaklama merkezi, aynı zamanda bir üretim yeriydi. Geçen yüzyıllarda Tuğut'tan Divriği ve İstanbul'a göçen varlıklı aileler, geri döndüklerinde köyde geniş odalı, çarkıfelekli ahşap tavanları olan, ustalıkla planlanmış büyük evler yaptırmışlar ve Divriği'deki büyük konakları andıran evlerde oturmuşlardı. Eski yolun önemini kaybetmesi Tuğut'un önemini yitirmesine neden olmuş. Tuğut sokaklarını keşfettikten sonra Sarıçiçek Yaylası'nı takiben Kemaliye'ye doğru yola çıkış. Yaylanın harika manzaralarında, kısmen bozuk bir yol zeminine rağmen keyifli bir yolculuk yaparak Kemaliye'ye varış ve otele yerleşme. Akşam yemeği otelde.

13 Mart 2020 Cuma Sırakonak Köyü - Apcaağa Köyü - Ocak Köyü - Kemaliye

Kahvaltı sonrası, kaldırım taşı sokakları ve ahşap evleriyle şirin Sırakonak Köyü'nde mola ve buradan Apcaağa Köyü'ne 45 dakikalık bir doğa yürüyüşü. Apcaağa Köyü, şair Ahmet Kutsi Tecer'in köyü olup şairin Orada bir köy var şiirine konu olmuş. Kaya başı kır kahvesinde muhteşem Kemaliye manzarası eşliğinde çay-kahve molası. Ardından, Apcağa köyü ve Ahmet Kutsi Tecer kültür evi gezisi. Daha sonra, Alevi kültürünün önemli yansımalarının bulunduğu Kemaliye nin Ocak Köyü' ne hareket. Yol üzerinde, öğretmen emeklileri olan Bekir - Nermin Taştan evinin kayaların başına yapılış hikayesi eşliğinde Kemaliye manzarası ile fotoğraf molası. Ocak Köyü önceleri Şeyhler Köyü adı ile tanınırmış. Köyün kurucusunun manevi dünyasına candan bağlı olanlar Ocak Köyü adı yerine, genelde Hıdır Abdal Sultan Ocağı ismini kullanmaktalar. Kültür Bakanlığına bağlı, ülkemizde bir köyde bulunan tek müze olan Ali Güler müzesini gezip Dutluca Bucağı'nda Fikret Ustanın Mekanında yöresel tatlardan oluşan öğle yemeği molası. Ardından Yeşilyurt Köyü'nde bulunan yaklaşık 150 yıllık Yeşilyurt Cami'sinin harika tavan işlemelerini görmek üzere mola. Kemaliye'ye dönüşte Doğa Tarihi Müzesi gezisi. TÜBİTAK tarafından desteklenen "Doğa Müzesinde Bilimsel Bir Gezinti" isimli proje kapsamında kurulan ve yürütücülüğünü Prof. Dr. Ali Demirsoy'un yaptığı bu Doğa Tarihi Müzesi'nin hedefi ülkemizde doğa bilincini geliştirmek; kendi öz değerlerimize sahip çıkılmasını sağlamak; bölgenin ve ülkemizin biyoçeşitliliğinin ortaya çıkmasını sağlamak olarak saptanmış. Türkiye'nin ilk doğa tarih müzesi olma özelliği taşıyan müzede, başta Kemaliye olmak üzere Erzincan ve yurt genelinden canlı ve minarel türlerine ait yaklaşık 5 bin çeşit materyali sergilenmekte. Daha sonra Kemaliye mimari dokusunun günümüze korunmuş olarak geldiği Taşdibi Mahallesi, su değirmeni, mani yolu, Lökhane, Zincirli Kaya, hamam ve kent merkezi gezisi. Akşam yemeğinde Kemaliye folklor ve müziğinin örneklerinin sunulduğu fasıl heyeti gösterisi.

14 Mart 2020 Cumartesi Taş Yol - Karanlık Kanyon - Kemah - Divriği

Sabah, kahvaltıdan sonra, yapımı 100 seneden fazla süren Taş Yol gezisi ve dünyanın en büyük kanyonlarından olan Karanlık Kanyon'da tekne turu. Tekne turu esnasında kanyonun muhteşemliğini seyrederken, taş yolun hikayesi ile sizlere eşlik edecek. Gezi sonrası, Yalçıner çiftliğinde yöresel öğle yemeği (Organik yaşam çiftliklerinden olan Yalçıner çiftliği, Buğday Derneği Tatuta Projesinin uygulandığı, çiftlik hayatında iş gücü desteği vererek tatil yapılan bir kurumdur). Yemekten sonra Kemah'a hareket. Varışta Sultan Melik Gazi Türbesi gezisi ve ardından yöresel tren ile Divriği'ye hareket. Yapacağınız iki saatlik bu tren yolculuğu boyunca Doğu Ekspresi'nin en güzel manzaralarının olduğu Karasu ve Çaltı suyu Vadileri'ni görebilirsiniz. Divriği'ye varışta otele yerleşme. Akşam yemeği yerel bir lokantada, geceleme otelde.

15 Mart 2020 Pazar Divriği - Sivas - İstanbul

Divriği, Fırat Nehri'nin bir kolu olan Çaltı Çayı Vadisi kenarında, çıplak ve vahşi görüntülü dağların ortasında, zengin demir madenleri barındıran toprakların üzerinde kurulmuş. Geçmişte, Mezopotamya'ya demir ihraç ederek zenginliğini arttıran yörede Ortaçağ'da inşa edilmiş olan ve 1985 yılından beri UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Divriği Ulu Camii ve Fahreddin Behramşah'ın kızı olan Turan Melek tarafından Ahlatlı Muğis oğlu Hürrem Darüşşifası şehri çok önemli kılmakta. Cami 1228-29 yıllarında Mengücekli beyi Ahmed Şah tarafından; Dârüşşifa ise aynı tarihte, Ahmed Şah'ın eşi ve Erzincan beyi Şah adlı bir mimara yaptırılmış. Plan tipi ve süsleme olarak benzeri olmayan bir eserdir. Camii ve Darüşşifa (tadilattan dolayı sadece dışarıdan görmek mümkün) gezilerinin ardından şehrin eski konaklarının olduğu mahallede gezinti. Ayanoğlu Konağı'nda yerel Divriği Lezzetlerinden oluşan erken öğle yemeği. Ardından Sivas'a hareket. Yaklaşık 2,5 saatlik bir yolculukla (yol üzerinde meşhur Kangal köpeklerinin yetiştirme çiftliğini görebilirsiniz) Sivas'a varış ve şehir turu: Ulu Cami, Gök Medrese, Çifte Minare Medresesi, Şifaiye Medresesi, Bürûciye Medresesi, Sivas Kongre Binası ve Atatürk ve Etnoğrafya Müzesi gezileri. Ardından şehir merkezinde akşam yemeği ve Havaalanına transfer. Saat 21.21 de kalkan Pegasus Hava Yollarının PC2573 no.lu uçuşu ile İstanbul, Sabiha Gökçen Havalimanına hareket. 22.50 de varış ve özel otobüs ile Kadıköy ve Taksim'e transfer.
Kemaliye:Yeşil Eğin Hotel Özel Kategori
video thumbnail
video thumbnail
video thumbnail
Sivas: Divriği Otel Özel Kategori
Tripadvisor'a Git
video thumbnail
video thumbnail
video thumbnail
Rezervasyon Şartları:
Covid-19 salgınının neden olduğu kargaşadan dolayı, 2021 ve 2022 senelerine özel olarak tura kayıt şartlarında değişiklikler yaptık:
Talebiniz üzerine tura kaydınız opsiyonlu olarak tutulacak ve münferit olarak, adınıza alımlarını yapacağımız uçak biletlerinizi tedarik ettiğinizde tur rezervasyonunuz kesinlik kazanacaktır. Tur ücretini,
  • Yurtiçi gezilerde seyahatin başlamasından 15 gün öncesine kadar,
  • Yurtdışı gezilerde seyahatin başlamasından 30 gün öncesine kadar ödeyebilirsiniz.
  • Ancak turun, bu tarihlerden önce tamamiyle dolması halinde, katılımcı sayısını kesinleştirmek için %25 ön ödeme talep edilebilir.


  • * Turun uçak biletleri, talep ve bilet ödemenizi gerçekleştirdiğiniz gün münferit olarak kesilerek size ulaştıralacaktır. Herhangi bir iptal durumunda, biletinizin iadesini doğrudan havayolu şirketinden, onların belirlediği şartlarda talep edebilirsiniz. Ancak, ilerleyen tarihlerde münferit uçak bilet fiyatları değişiklik gösterebileceği için, bilet taleplerinizi öncelikle yapmanız size avantaj sağlayacaktır.
    Ücrete dahil olan hizmetlerimiz
    • Pegasus Hava Yolları ile, İstanbul/Malatya ve Sivas/İstanbul uçak biletleri (ekonomi sınıfı);
    • 1, 2, 3 ve 4. gün, akşam yemekleri;
    • 1, 2, 3, ve 4. cü gün öğlen yemekleri;
    • Yemeklerinde meşrubat, su ve kahve ikramı;
    • Divriği Otel'de geceleme ve kahvaltı;
    • Yeşil Eğin Otel'de geceleme ve kahvaltı;
    • Kemaliye'de akşam, folklor ve müzik dinletisi;
    • Kemah- Divriği tren biletleri;
    • Konforlu minibüs ile seyahat;
    • Rehberlik hizmetleri.
    • Tüm bahşişler ( Tur Rehberi Bahşişi hariç* ) ;
    • Seyahat sigorta paketi.
    Ücrete dahil olmayan hizmetlerimiz
    • Programda belirtilmeyen geziler;
    • Ören yerleri girişi için müze kart;
    • Tur lideri bahşişi**;
    • Her türlü kişisel harcama.

    * Dünyanın Renkleri özel seyahat sigortası paketi tüm seyahat ücretlerine dahil olup, Dünyanın Renkleri Seyahatleri'ne katılan bütün yolcuları kapsar. İlk ödemeyi yaptığınız anda size verilen poliçenin : Mesleki Sorumluk bölümü ödenen ücretin % 100 'ünü, Zorunlu Nedenlerle Seyahat İptali bölümü ise ödenen ücretin %90'ini teminat altına almaktadır.
    85 yaş ve üstü yolcularda Zorunlu Nedenlerle Seyahat İptali durumunda ödenen ücreti sigorta kapsamamaktadır.



    * Turlarımızda, sizin takdirinize bağlı olduğunu düşündüğümüzden dolayı ücrete dahil etmediğimiz Tur Rehberi bahşişi için , bu turda kişi başına 80 TL düşünmek gerekir.