Diyarbakır
TURUN ÖZELLİKLERİ
- Dolu dolu 3 günlük, zengin içerikli bir Diyarbakır yolculuğu;
-
Dünya Mirası Listesi'nde olan Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri ile Geçici Listesi'nde olan Zerzevan Kalesi gezisi; - Az tanınan Hilar Mağaraları ve Çayönü Höyüğü keşfi;
- Eğil'de, Dicle Nehri üzerinde tekne gezisi;
- Diyarbakır şehrinin detaylı keşfi;
- Dengbej Evi'nde Diyarbakır dengbejleri dinletisi;
- Yöresel yemeklerin tadımını içeren menüler.
06 Eylül 2024 Cuma İstanbul - Çayönü - Hilar Mağaraları - Eğil - Diyarbakır
07 Eylül 2024 Cumartesi Diyarbakır'ın Keşfi
Sabah, kahvaltıdan sonra, Dicle kıyısındaki, Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Hevsel Bahçeleri'ne doğru otelden hareket. Bu bahçeler, Dicle Nehri kıyısında, Diyarbakır Kalesi ile nehir vadisi arasında yer alan yaklaşık yedi yüz hektarlık verimli arazi olup, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük kuş cennetidir. 180'den fazla kuş türünün yanı sıra susamuru, tilki, sansar, sincap ve kirpi gibi birçok memelinin de barınağı olup Türkiye'de nadir bulunan yaz atmacalarına da ev sahipliği yaptığı bilinir. On Gözlü Köprü'nün karşısında bir çay molası verdikten sonra Diyarbakır'ın keşfine devam: Mezopotamya ile Anadolu Medeniyetleri'nin geçiş noktasında olan Diyarbakır'ın tarihi MÖ. 3000 yıllarına kadar uzanır. Bu dönemde şehrin merkezinde, Hitit ve Hurri-Mittani egemenliği yaşanmış ve MÖ 1260 dan sonra sırasıyla Asurlular, Aramiler, Urartular, İskitler, Medler, Persler, Makedonyalılar, Selevkoslar, Partlar, Ermeniler,Romalılar, Sasaniler, Bizanslılar, Emeviler, Abbasiler,Şeyhoğulları, Hamdaniler, Mervaniler, Selçuklular,İnaloğulları, Nisanoğulları, Artuklular, Eyyübiler, Moğollar, Akkoyunlular, Safeviler ve Osmanlılar Diyarbakır'a egemen olmuşlar. Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve yukardan bakıldığında balığa benzeyen 5.5 km uzunluğu ve 7-8 m yüksekliği ile Çin Seddi'nden sonra Dünya'nın en uzun tahkimat duvarları olması ile ünlenen Diyarbakır Surları, şüphesiz kentin en ilginç tarihi eserleridir. 16 kalesi ve 5 çıkış kapısı bulunan surlar, siyah bazalttan yapılmıştır. Ortaçağ askeri mimarisinin muhteşem örneğini oluşturan bu surlar, yazıtlar ve kabartmalarla dekore edilmiştir. Keçi Burcu'ndan Surlar'ın tamamını gördükten sonra, Anadolu'nun tek dört ayaklı minare örneği olan Şeyh Mutahhar Camii ziyareti. Dört ayağın önemi, dört İslam mezhebini simgelemesinden gelir. Minare, Akkoyunlular'ın en önemli anıtsal eseridir. Sonrasında, Surp Giragor Kilisesi gezisi ve meşhur Sülüklü Han'da dinleme molası. Sabahın son gezisi. M.S. 639 yılında Mar-Tama kilisesinden camiye çevrilerek kara taşlarla inşa edilen ve Anadolu'nun en eski camii olan Ulu Camii: Avlusundaki şadırvanları, çeşitli devirlere ait kitabeleri yönünden büyük değer taşımaktadır. Ulu Camii ziyaretinden sonra öğle yemeği ve ardından Ulu Camii'nin yanında bulunan, 1194 yılında Artuklu Melikül Mesut Kutbudin Ebu Muzaffer Sökman zamanında inşaasına başlanan Mesudiye Medresesi gezisi. Şehirde yapılan ilk büyük medrese olup "Anadolu'nun ilk üniversitesi" olarak kabul edilir. Ortasında avlu bulunan Medrese, kesme taş ile yapılmıştır. Daha sonra ise, hemen yakınında olan Ahmet Arif Kültür Merkezi ve Ziya Gökalp Müzesi ile geziye devam. Ardından, 3. yüzyıldan kalma Meryem Ana Kilisesi gezisi: Ortodoks Süryanilere ait faal durumda olan Kilise'nin ahşap işçiliği, sütunları, sütun başlıkları, parmaklıkları, kürsüleri ve ikonaları ilgi çekicidir. Günün sonunda, Dengbej Evi'nde Diyarbakır'ın dengbejleri dinletisi. Akşam yemeği, yerel bir lokantada Diyarbakır lezzetlerinin tadımı.
08 Eylül 2024 Pazar Diyarbakır - Zerzevan Kalesi - İstanbul
Sabah, kahvaltıdan sonra, Roma İmparatorluğu döneminde adı Samachi olan Zerzevan Kalesi' ne doğru hareket: Bir sınır garnizonu kalesi olan Zerzevan, günümüzde Dünya Mirası Geçici Listesi' nde bulunmakta. Dünyanın en iyi korunmuş askeri yerleşimi olan bu kalede, son senelerde yapılan kazılar, dünyada bulunmuş olan son Mithras Tapınağı' nı ortaya çıkardı. Yapının, Roma'nın doğu sınırındaki ilk tapınak olması, inanç tarihi açısından büyük bir önem taşımakta. Kale gezisinden sonra, Diyarbakır'a geri-dönüş ve şehir merkezinde öğle yemeği. Öğleden sonra, şehrin en eski yerleşim alanı olarak kabul edilen ve son senelerde ciddi bir retorasyon geçiren İç Kale gezisi: Saint George Kilisesi, Arkeoloji Müzesi, Taş Eserler Müzesi, Virantepe Höyüğü kazı alanı, Aslanlı Çeşme ve eski saray kalıntıları ... Ardından, şehirde serbest zaman ve havalanına transfer.
Diyarbakır Havalimanı'ndan, AJet Yolları'nın saat 19:15'deki VF3189 no.lu uçuşu ile Sabiha Gökçen Havalimanı'na hareket. Saat 21:05'de varış.
Rezervasyon Şartları:
Talebiniz üzerine tura kaydınız opsiyonlu olarak tutulacak ve münferit olarak, ilk ödemeyi yaptığınızda tur rezervasyonunuz kesinlik kazanacaktır. Tur ücretini,* Turun uçak biletleri, talep ve bilet ödemenizi gerçekleştirdiğiniz gün münferit olarak kesilerek size ulaştıralacaktır. Herhangi bir iptal durumunda, biletinizin iadesini doğrudan havayolu şirketinden, onların belirlediği şartlarda talep edebilirsiniz. Ancak, ilerleyen tarihlerde münferit uçak bilet fiyatları değişiklik gösterebileceği için, bilet taleplerinizi öncelikle yapmanız size avantaj sağlayacaktır.
Ücrete dahil olan hizmetlerimiz
- 2 akşam yemeği;
- 3 öğle yemeği;
- Programda belirtilen otelde oda+kahvalı olarakkonaklama;
- Konforlu araç ile seyahat;
- Eğil tekne gezisi;
- Rehberlik hizmetleri.
- Tüm bahşişler (Tur Rehberi Bahşişi hariç) ;
- İptal ve Sağlık içerikli Seyahat Sigorta Paketi*.
Ücrete dahil olmayan hizmetlerimiz
- İstanbul/Diyarbakır/İstanbul uçak biletleri;
- Ören yerleri girişi için müze kart;
- Programda belirtilmeyen geziler;
- Tur lideri bahşişi;
- Her türlü kişisel harcama.
* Dünyanın Renkleri Turizm özel seyahat sigorta paketi tüm seyahat ücretlerine dahil olup, ilk ödemeyi yaptığınız anda size verilen poliçe, Dünyanın Renkleri Turizm Seyahatleri'ne katılan yolcuların tamamını kapsar. Poliçenin: