|
| Dünyanın Renkleri / Gurme Turları |
|
Şarap ve Lezzetler Ülkesi Bourgogne 29 Ekim - 01 Kasım 2010
|
|
|
Fransa Krallarının en güçlü rakibi Bourgogne Düklerinin toprakları olan Burgonya, ortaçağ Fransa tarihinde zengin bir iz bırakmış ve ülkenin en önemli illerinden biri olmuş. Fransa’nın orta-doğusunda çok büyük bir alan kaplayan bu toprakların günümüzdeki evrensel ünü ise bağlarından ve ürettiği lezzetli şaraplardan kaynaklanmakta. Gündüzleri sıcak ve geceleri serin olan özel iklimi ve mineral zengini toprakları sayesinde yetişen Chardonnay ile Pinot Noir üzümleriyle dünyanın en güzel beyaz ve kırmızı şaraplarını burada tatmak mümkün. Bu gezide, Bourgogne’un tarihi, kültürel ve mimari mirasını tanımanın yanı sıra, oldukça zengin olan mutfağını ve harika şaraplarını tatma imkanı bularak, bir renk ve lezzet cümbüşünün keyfini yaşayabilirsiniz.
Tur
Rehberi: Murat Yankı Bu seyahate katılımcı sayısı 24 kişi ile sınırlıdır.
TURUN ÖZELLİKLERİ |
|
Bu seyahat, aynı anlayışla yapıtığımız diğer kısa turlar gibi sadece şarap tatmak için değil, aynı zamanda Bourgogne bölgesinin tarihi ve kültürel miraslarını da tanıyabilmeniz için hazırlandı. Türk Hava Yolları ile Cenevre’ye uçmayı tercih etmemizin nedeni, bu şehrin Bourgogne’a olan yakınlığı. Böylece bu kısa gezide gidiş ve dönüş günlerini de gerektiği gibi değerlendirebilme imkanına sahip olduk. Üç gece Bourgogne Şaraplarının başkenti olan Beaune şehrinde konaklamak, bölgedeki gezilecek ilginç yerlere kolayca ulaşmamızı sağlayacak.
|
|
|
29 Ekim – Cuma İstanbul – Cenevre – Côte de Beaune - Beaune |
Türk Hava Yolları ile saat 08:10'da hareket ederek 10:35’te Fransa sınırında bulunan Cenevre havalimanına varış. Özel tur otobüsüyle otoyolu takip ederek Bourgogne bağcılığının kalbini oluşturan Côte d’Or’a hareket. Beaune’un güneybatısındaki St Romain’e varış. Dik kayalarla çevrili ve bölgenin en eski köylerinden biri olan pitoresk görünümlü St Romain’de, tamamen el işçiliği ile şarap fıçıları yapan zaanatkar Claude Gillet’nin “tonnellerie” sini ziyaret. Ardından Aloxe-Corton, Savigny-les-Beaune, Pommard, Beaune, Volnay, Meursault, Puligny Montrachet bağlarının bulunduğu Côte de Beaune’dan geçerek Beaune’e doğru yola devam. Bourgogne’un mücevheri diye anılan Beaune şehrinin altında bir labirenti andıran kilometrelerce yeraltı galerilerinden oluşan şarap mahzenleri bulunmakta. Beaune’e varışı takiben eski Visitandines Manastırı'nda yer alan ve Bourgogne’un en büyük yer altı galerilerinden oluşan, XIII.-XIX. yüzyıldan kalma Patriarche şarap mahzenlerini gezerek Bourgogne’un bazı prestijli Premier Cru ve Grand Cru şaraplarının tadımı. Daha sonra, otele kadar şehrin bazı mahallelerini keşfederek yürüyüş ve surların karşısında bulunan otelimize yerleşme. Otelimizden, surların içindeki şehrin tarihi bölümüne birkaç dakikada yürüyerek ulaşabilmeniz mümkün.
Güzel bir atmosferde bizler için özel olarak hazırlanan ve çok özgün lezzetleri tadacağımız surların içinde yer alan Le Caveau des Aches restoranında akşam yemeği. Geceleme otelde.
|
|
|
30 Ekim – Cumartesi Beaune – Côte de Nuits Bölgesi - Dijon - Beaune |
Sabah, Bourgogne'un kuzeyinde, Beaune ile Dijon arasında uzanan Côte de Nuits bölgesine hareket. Şarapları genellikle daha ağır olarak tanımlanan Côte de Nuits'deki Nuit St Geoges, Vosne-Romanée ve Clos de Vougeot bağlarının keşfi. Romanée bağlarında yetişen üzümlerle üretilen Romanée Conti şarapları dünyanın en pahalı şaraplarının başında yer almakta. Côte de Nuits’de, ünlü Bourgogne Şarap Şövalyeleri Birliği olan Confrérie des Chevaliers du Tastevin’in merkezi Château du Clos de Vougeot’yu ziyaret. Burada şövalyelerin tatma seremonilerinde toplandıkları salonu ve XII. yüzyılda Citeaux Keşişleri tarafından yapılan kiler ile meşeden oyulmuş devasa üzüm cenderelerini görebilirsiniz. Daha sonra, Gevrey Chambertin’de bir peynir imalathanesini ziyaret ederek bölge peynirlerini tanıma. Gevrey Chambertin’e çok yakın olan ve hardalıyla ünlü Bourgogne’un başkenti Dijon’a varış ve bir Michelin yıldızlı Stéphane Derbord restoranında öğle yemeği. Öğleden sonra, bir kısmı belediye binasına, diğer kısmı da güzel sanat müzesine dönüştürülen Bourgogne Dükleri'nin sarayındaki Bourgogne Düklerinin görkemli mezarlarını gezip tarihi şehir merkezinde serbest zaman. Ardından Beaune’e dönmek üzere yola çıkış. 1443'de Bourgogne Dükünün şansölyesi Nicolas Rolin tarafından fakirler için bir hayır evi ve hastane olarak inşa ettirilen gotik mimarinin bir saheseri Hôtel Dieu-Hospices de Beaune’u ziyaret. Geziden sonra otele dönüş.
Fransız mutfağının en tanınmış şeflerinden olan ve üzücü bir olay sonucu artık aramızda bulunmayan Bernard Loiseau’nun mutfak konseptinin yaşayabilmesi için eşi Dominique Loiseau tarafından işletilen L’Oiseau des Vignes restoranının harika atmosferinde akşam yemeği.
|
|
|
|
31 Ekim - Pazar Beaune - Chablis - Fontenay - Beaune |
Sabah, Château de Montjalin’de bulunan ilginç bir araba müzesini gezmek üzere otelden hareket. Burada De Gaulle, Eisenhower, John Kennedy, Brejnev gibi Fransız ve yabancı cumhurbaşkanlarının kullandıkları Chrysler, Cadillac, Rolls Royce, Lincoln markalı ve hatta aralarında papaların kullandıkları bir Papamobile’inde bulunduğu yaklaşık otuz tören arabası sergilenmekte. Daha sonra, Bourgogne’un kuzey sınırlarına doğru yola devam. Dünyaca tanınmış beyaz şarapları sayesinde bölgenin “Altın Kapısı” olarak adlandırılan Chablis’ye varış. Bir üzüm ve şarap uzmanı eşliğinde Serein çayı boyunca kalker yamaçlarda uzanan Chablis bağlarında tanıtım yürüyüşü. Gezi esnasında bağların ortasında bir şarap degüstasyonu. Şatoları öven ve üretici odaklı bir sınıflandırma yapan Bordeaux’nun tersine Bourgogne yöresi şarapları coğrafi özelliklere göre sınıflandırılmakta. Dört önemli Bourgogne değerlendirmesi ise en üst seviyede Grand Cru daha sonra Premier Cru, Village veya Commune ve en son Bourgogne olarak adlandırılmakta. Bağ gezisinin ardından Chablis’ye dönüş ve kısa bir gezintinin ardından kasabasının pitoresk merkezinde öğle yemeği. Daha sonra, 1118 yılında Aziz Bernard tarafından kurulan ve Fransa’nın en eski “cistercien” manastırlarından biri olan ve UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine alınmış, Roman mimari tarzlı Fontenay Manastırı gezisi. Akşam üstü otele dönüş.
Beaune’nun seçkin bir restoranı olan bir Michelin yıldızlı Le Benaton da, bölge şarapları eşliğinde akşam yemeği. Geceleme otelde.
|
|
|
01 Kasım - Pazartesi Louhans - Cenevre |
Sabah, Bourgogne’ un güney-doğusunda bulunan ve dünyada tek “apelasyon” lu kümes hayvanının yetiştirildiği Bresse bölgesine hareket. Louhans kasabasına varış ve sadece Pazartesi günleri, 157 kemerli tarihi ana sokak boyunca ve onun çevresinde kurulan çok renkli ve bir o kadar da ilginç Bölge Pazarında gezinti. Bembeyaz tüyleri, çivit mavisi paçaları ve kırmızı ibiği ile Fransız bayrağının renklerini taşıyan A.O.C apelasyonlu dünyaca meşhur Bresse Tavuğunun yanı sıra birbirinden güzel diğer canlı hayvanların satıldığı bölüm, şüphesiz pazarın en ilginç kısmı. Louhans’da bölgenin spesyalitelerinden oluşan öğle yemeğinin ardından, Cenevre havalimanına doğru yola devam. Türk Hava Yolları ile saat 17:35'te hareketle 21:40'ta Istanbul'a varış. |
|
| Oteller |
|
|
Beaune: Hôtel de la Poste 4* |
|
|
|
Tur Ücretleri
|
İki kişilik odada kişi başı
|
1.559 € |
İki kişilik odada üçüncü kişi
|
1.439 € |
Tek kişi oda farkı
|
235 € |
79 € havaalanı vergisi yukarıdaki ücrete dahildir.
30 Temmuz 2010 tarihine kadar yapılacak kayıtlara, kredi kartına vade farksız 6 taksit imkanı.
|
Ücrete dahil olan servisler |
- İstanbul/Cenevre/İstanbul uçak biletleri (ekonomi sınıfı);
- 1., 2. ve 3. gün akşam yemekleri;
- 2., 3. ve 4. gün öğle yemekleri;
- Yemeklerdeki şarap, su ve kahve ikramları;
- 1. ve 3. gün şarap degüstasyonu;
- Yukarıda belirtilen otelde oda+kahvaltı geceleme;
- Programdaki geziler ve ören yerleri girişleri;
- Rehberlik hizmetleri;
- 79 € havaalanı vergisi;
- TÜRSAB seyahat güvence paketi.
|
|
|
Ücrete dahil olmayan servisler |
- Programda belirtilmeyen geziler;
- Her türlü kişisel harcama;
- Vize ücretleri;
|
|
Fransa için Schengen vizesi gerekmekte. |
|
|